Efter oss

Vid julen 2017 och däromkring, när många människor fick upp ögonen för vilka ofattbara mängder med grå plastpåspaket som kom till Sverige från Kina varje dag och prövade PostNords logistik till det yttersta, tänkte jag på det här bildreportaget i National Geographic från september samma år. I svenska medier intervjuades svenskar och fick frågan om de verkligen behövde alla de här prylarna som de köpte på nätet. Det gjorde ingen, de köpte för att det var så billigt, så enkelt, för att de kunde.

På de här bilderna syns vad som ligger i de anonyma grå klumparna som fyller lastvagnar och postbilar. Det är ett myller av färger och former, det glittrar och blänker, allt ser ut att vara gjort av plast. I framtiden, efter vår tid, efter oss, kommer inga fler plastprylar att kunna tillverkas därför att råoljan är slut, men allt det bjärta krimskrams som bländade vår syn och förvillade våra förstånd kommer att finnas kvar som vittrande, giftiga ruiner i varje vrå av vår sargade planet.

One city in China makes many of the low-cost products sold everywhere on earth.
Anna-Karin
Anna-Karin Granbergs blogg