Blandat

BLANDAT

Hemgjord curry
är både godare och billigare än färdigköpt. Gör man den själv kan man dessutom välja hur stark den ska vara. Här är ett recept som jag gillar, jag ger det i två varianter, en enklare för den som inte har nån kryddkvarn (det går dock bra att stöta kryddorna i en mortel om man har energi till det) och en mera avancerad. Om man mäter styrkan på just den här mixen på en femgradig skala ligger den någonstans kring 3,7. Vill man att det ska fräsa riktigt på tungan är det bara att öka mängden chili.

Enkel variant:
4 msk mald koriander

1 msk mald kanel
½ tsk malda kryddnejlikor
2 msk mald spiskummin
1 msk mald kardemumma
1 tsk mald svartpeppar
½ tsk chilipeppar (alltså inte chilipulver)
1 tsk mald ingefära
5 msk mald gurkmeja

Krånglig variant:
4 msk korianderfrön
1 bit kanelstång
6 kryddnejlikor
2 msk hel spiskummin
1 msk hela kardemummafrön
1 tsk hel svartpeppar
½ tsk chilipeppar
1 tsk mald ingefära
5 msk mald gurkmeja

Alla kryddorna rostas i ugn på 200° i en kvart eller i en torr stekpanna tills de börjar ge små ljud ifrån sig. Sedan mal man dem i kryddkvarn eller stöter dem till fint pulver i en mortel.

Nötsnafs
Blandningen av sött, salt och fruktigt blir otroligt raffinerad. Mycket gott till en drink, mineralvatten, en öl eller ett glas mousserande vin/champagne.

Mandlar, skållade och skalade
Hasselnötter
Pecannötter
Valnötter
rostade i ugn i 10 minuter på 150° och gnuggade i en kökshandduk så lite av innerskalen lossnar.
Makadamianötter
Pinjenötter (som egentligen inte är nötter alls utan kottefrön. Men goda är de oavsett!)
Cashewnötter
osv osv.

Blanda allt i en stekpanna med
1 msk flingsalt
2 msk ljust muscovadosocker eller råsocker
2 msk mild olivolja
Kör runt alltihop i stekpannan på medelstark värme tills nötterna får lite färg och börjar dofta gott. Det är viktigt att röra om hela tiden så det inte bränns. Låt svalna.

Kanderade blommor
(som garnering till bakverk)

Ett enkelt sätt att göra kanderade blommor, syrener, violer, rosenblad m.m.: Man kokar en inte alltför tjock sockerlag av 1 ½ dl vatten, 1 ½ dl florsocker och några droppar pressad citron och låter den kallna. Så häller man den i en ren blomspruta. Man lägger ut blommorna på ett bakplåtspapper och duschar över dem med sockerlag, rör om lite så det kommer överallt, och låter dem torka. Kanderade vita syrener strödda över chokladglass är ju så vackert att man blir yr i huvudet, visst är det mest en fröjd för ögat men lite småtrevligt är det ju ändå med det lilla knapret!

Parmesanströssel
Ett gott litet smul att strö i soppor, på pasta etc. Det är sensationellt raffinerat till kokt färsk sparris, både vit och grön. Man ställer fram det i en skål på bordet så får var och en ta efter behag.

3 msk grovt hackade pinjefrön
3 msk ströbröd
1 msk skalade sesamfrön
1 liten smörklick
3-4 msk nyriven vällagrad parmesan
En nypa salt

Bryn alltihop utom parmesanen försiktigt (det ska inte bli brunt utan bara mycket ljust gyllene) under omrörning i en stekpanna och smaka av med salt. Tillsätt osten, rör om och servera varmt.

Vegetariska quesadillas
(Trekantiga små tortillagrejer)

4 fullkornstortillas
1 dl finklippt salladslök
1 urkärnad och finhackad grön chilifrukt
2 dl babyspenat
2 dl majskorn
2 dl riven cheddarost
Salt
Svartpeppar
Oregano
Malen spiskummin

Man lägger ut två tortillas, fördelar fyllningen jämnt på dem, lägger de två andra ovanpå och trycker till lite. Sedan steker man dem som pannkakor på bägge sidor i torr och medelvarm teflonpanna. När de är knapriga och har fin färg tar man upp dem och skär dem i 8 trekanter vardera. Serveras varma.

Lassi
En härlig och uppfriskande yoghurtdryck från Indien. Ju kallare den är, desto godare blir den tycker jag. Vill man ha den som måltidsdryck kan man utesluta smaksättningen, då får man en läskande dryck som passar väldigt bra till starkt kryddad mat, grillat m.m. På sommaren kan man byta ut det kalla vattnet mot is om man har en mixer som klarar det.

1 liter naturell yoghurt
2 ½ dl kallt vatten
Ev. frukt eller bär, t.ex. papaya, mango, jordgubbar, banan, melon, persika
Om det behövs, 1-2 msk florsocker
Kör alltihop i omgångar i mixer och samla i en kanna.

Osvensk pressgurka
(Nog för att vanlig pressgurka är jättegott men ibland är det roligt med omväxling!)

1 stor grön gurka
1 tsk salt

Skala gurkan och skiva den tunt, gärna med osthyvel. Lägg skivorna i en stor, ganska flat skål varvade med salt. Lägg en flat tallrik över med botten neråt och ovanpå den något tungt (vad som helst av Goethe är perfekt) och låt det hela stå kallt i en halvtimme. Gör under tiden i ordning en lag:

1 dl vatten
½ dl risvinäger (finns i asiatiska matbutiker)
1-2 tsk flytande honung
En gnutta flingsalt
En gnutta nymalen svartpeppar
Finhackad slätbladig persilja

Ta fram gurkan och slå bort den vätska som bildats. Häll lagen över och låt stå i kyl i en timme. När det är dags att servera strör man över persiljan.

Lime-ris
(4-6 pers. Kan göras som vegan.)
Ett mycket trevligt sätt att tillaga ris, det blir friskt och fräscht. Passar fint till grönsaksrätter men också till stekt eller grillad fisk, kyckling eller lamm.

4 dl basmatiris
1 liter vatten
1 msk smör (vegan: olivolja)
1 tsk malen spiskummin
1 tsk stötta korianderfrön
Drygt 1 tsk salt
Saften av 1 pressad limefrukt

Bryn kryddorna lätt i smöret. Lägg i riset och saltet och låt det fräsa någon minut. Häll på vattnet och låt det koka upp lite hastigt, sänk värmen till lägsta och låt det sjuda i ca 20 minuter tills all vätska kokat in. Blanda ner limesaften och låt grytan stå på en träskärbräda med locket på i 5 minuter innan servering.

Indiskt pulau-ris
(4-6 pers. Kan göras som vegan.)

4 dl basmatiris
1 msk smör (vegan: olivolja)
1 finhackad gul lök
1 liter vatten
1 ½ tsk salt
1 msk malen spiskummin
¼ tsk cayennepeppar
½ tsk malen ingefära
½ tsk svartpeppar
1 msk gurkmeja
3 dl gröna ärter

Fräs löken, kryddorna och riset i smöret. Tillsätt vatten och låt koka som i receptet ovan. När vattnet kokat in tar man kastrullen från blandar man ner ärterna och låter det hela stå under lock i 5 minuter.

Kimchee
En koreansk grönsaksinläggning, stark, fräsch och krispig, helt otroligt god! Passar till grillat kött, stekt fisk, allehanda asiatiska rätter och förstås på bufféer. Av det här receptet blir det riktigt mycket men det kan ju halveras.

1 stort huvud salladskål, grovt strimlat
1 lite mindre huvud savoykål, grovt strimlat
1 liten rättika, skalad och tunt skivad
1 hel vitlök, skalad och skivad
4-5 röda chilifrukter, urkärnade och skivade
Ungefär ½ dl skalad och tunt skivad färsk ingefära

Alla grönsakerna varvas i en stor bytta / bunke, helst med tillhörande lock. Sedan blandar man ihop

saltlag 1:
2-2 ½ liter vatten
¾ dl salt

och slår det över grönsakerna, täcker med lock eller liknande, och låter det stå i kylen över natten. Sedan slår man bort lagen, sköljer grönsakerna i rinnande kallt vatten, lägger tillbaka dem i bunken och blandar ihop

saltlag 2:
1 ½ liter vatten
1 dl salt

och slår det över grönsakerna. På med lock och så får det stå och mogna i 3-4 veckor i kylskåpet, helst högst upp så det är riktigt kallt.

Plommonchutney
En underbart god inläggning, söt, stark och fyllig, som passar förträffligt till all slags indisk mat, grönsaksrätter i allmänhet, och även till grillat eller stekt kött, fågel och fisk.

½ kg röda plommon, urkärnade och skurna i små bitar
1 msk olivolja
3 torkade röda chilipepparfrukter, stötta i mortel
1 tsk gurkmeja
1 msk finstötta korianderfrön
1 tsk finstött hel spiskummin
Svartpeppar
½ tsk salt
Saften av ½ pressad lime
1 dl råsocker
(Ev. ½ dl vatten)

Fräs kryddorna lätt i oljan. Tillsätt allt det övriga (och om det ser för torrt ut, en skvätt vatten).  Låt chutneyn koka i 20-25 minuter. Förvaras i glasburkar med tättslutande lock i kylskåp.

Hemlagad müsli
(Vegan: byt ut honungen mot råsocker)
Jag ger här ett förslag som jag själv tycker är läckert, lite crunchy-stuk, men det finns hur mycket variationsmöjligheter som helst. Om man som här rostar den med olja och honung blir det lite sötare och knaprigare, men det är verkligen en smaksak vilket man föredrar. I alla fall tycker jag själv att ju fler saker man lägger i müslin, desto roligare blir den att äta. Flingor och gryn brukar jag köpa från Saltå Kvarn, visst är KRAV-märkta varor dyrare men de är också mycket godare. Det blir stora mängder müsli av det här receptet men man kan ge bort till sina vänner. Men det går naturligtvis också att göra en mindre mängd.

5 dl havregryn
5 dl rågflingor
5 dl dinkelflingor
5 dl veteflingor
2 dl krossat vete
2 dl kokosflingor
1 dl hackad mandel
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackade valnötter
1 hackade pecannötter

Man sätter på ugnen på 150°. Medan den blir varm blandar man ihop ingredienserna här ovan. Det går fint att göra det direkt i (den bakplåtspappersklädda) långpannan. Sedan tillsätter man:

½ dl neutral matolja, t.ex. solrosolja eller rapsolja
½ dl flytande honung

Om man vill kan man krydda med t.ex. lite vanilj och/eller kanel. Rör om ordentligt. Rosta müslin i ugnen i ca 20 minuter eller tills nötterna börjar dofta gott och får lite färg. Det är bra att röra om ganska ofta så allt blir jämnt rostat. Under tiden hackar eller klipper man i bitar:

1 dl torkade aprikoser
1 dl torkade fikon
1 dl katrinplommon
Dessutom tar man fram
2 dl russin (vilken sort man föredrar)
1 dl torkade tranbär
1 dl pumpakärnor eller annat gott
etc.

Solrosfrön är gott men de härsknar lätt, så det är bäst att ta i sådana endast om man gör en liten omgång. Detsamma gäller vetegroddar och linfrön. Dessa bör dock undvikas i alla sammanhang, säkert är de nyttiga men goda är de inte, och det är synd att förstöra så fin müsli som den här.
När müslin är klar i ugnen och har fått svalna blandar man ner den torkade frukten och smakar av. Förvara den i burkar med tättslutande lock på sval plats.

Mousse som förrätt
(En lätt mousse baserad på någon god grönsak eller svamp är en perfekt inledning på en kärleksmåltid! 2 pers.)

2 dl vispad grädde
2 gelatinblad
Salt
Peppar

Fyllningsförslag:
150 g färsk vit sparris, kokt och mixad med
1 msk mjukt smör
eller
2 dl smörfrästa kantareller eller annan svamp, mycket fint hackade eller mixade
eller
5-6 mosade kronärtskocksbottnar
eller
det gröna av 4-5 mangoldblad (alternativ: bladspenat) förvällda någon minut i grönsaksbuljong och 1 tsk smör, avrunna och mixade

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 20 minuter. Smält dem sedan i vattenbad och låt dem svalna. Blanda den avsvalnade fyllningen i grädden, smaksätt och blanda ner gelatinet. Skölj en lite större skål/form eller två mindre med kallt vatten, häll i moussesmeten och låt stå i kylskåp och stelna i minst en timme. När det är dags att servera stjälper man upp moussen/mousserna på assietter och garnerar med t.ex. några vackra gröna blad.

Café Capricho Arabe
Rivigt, värmande och uppiggande. Enligt samma princip kan man göra varm choklad. Ibland vill jag ha honung i stället för socker i, det beror på humöret.

En dubbel espresso
eller en halv mugg dubbelstarkt pulverkaffe.
Tillsätt lika mycket varm mjölk,
1 msk mörkt muscovadosocker eller honung,
1 nypa chilipeppar,
1 nypa malen ingefära,
1 nypa malen muskotnöt,
1 nypa malen kanel och
1 nypa malen kardemumma.

Kattens bakelse
Detta recept trotsar definition (fisk och lever i ett) och då är det ju bra att ha en kategori som heter Blandat. Finns det hundkex i denna bok är det ju klart att det ska finnas kattbakelse, här diskrimineras ingen.

1 dl kokt arborioris
½ burk fin leverpastej
1 ägg
100 g kokt fisk (t.ex. alaska pollock – jag tycker inte den fisken är så god men katter brukar inte ha något emot den)
1 nypa salt
1 skvätt majsolja (mycket bra för pälsen)
Lite vispad grädde

Vispa ägget fluffigt. Mosa leverpastejen, tillsätt salt och olja, blanda det med ägget och lägg smeten i en liten cocotte-form. Grädda i ugn på 200° ca 10-12 minuter tills massan blivit fast. Under tiden kan riset och fisken kokas. Sedan får allt svalna. Och så lägger man upp det efter eget tycke på ett vackert fat och dekorerar med vispgrädde. Gissa om det går hem?

Vindruvssylt
Den här sylten lärde jag mig göra på Kreta. I Grekland är det mycket vanligt att en gäst bjuds på ett litet fat med någon sorts confiture, glíko (söthet) som det heter på grekiska, (valnötssylt var utsökt men det vet jag inte hur man gör) tillsammans med ett glas vatten och kanske en liten kopp av det turkiska kaffet man dricker där. Det kräver en viss teknik att dricka det eftersom halva koppen består av sump, men ett otroligt gott och vederkvickande kaffe är det i vilket fall som helst.

1 kg små, kärnfria gröna druvor
5 dl vatten
2 dl råsocker
1 dl honung
1 vaniljstång
1 kanelstång
saft av ½ pressad citron

Blanda allt i en tjockbottnad kastrull och koka i ca 1 timme eller tills det har syltkonsistens. Rör om ganska ofta och skumma av det skum som bildas. OBS: ta upp kryddorna efter 10 minuter, annars blir det för starkt. Vaniljstången kan man skära upp och skrapa ur de små svarta fröna och tillsätta. Eftersom den här sylten görs utan konserveringsmedel är det bäst att frysa in den i mindre burkar. Den är sagolikt god till fin vaniljglass.