Kyckling

KYCKLING

Kycklingomelett
(2 pers.)
Den här goda rätten kan med fördel ätas till brunch. Efter en kärleksnatt eller dito dag är den underbart vederkvickande. Men den passar också fint sent på kvällen efter konsert, bio, promenad, dans eller teater. Och den lämpar sig utmärkt som lunch eller middag med en god sallad till.

2 kycklingfiléer
½ dm purjolök
2 msk smör
10-15 färska champinjoner
1 liten zucchine
1 grön paprika
4 ägg
½ dl grädde
1 förp. rucola
1 bit chévre
1 dl grovt hackade valnötter
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
Paprikapulver

Skär kycklingfiléerna i strimlor och fräs dem i smör. Skiva grönsakerna och låt dem fräsa med i 5-6 minuter. Blanda ägg, grädde och kryddor och slå smeten över grönsakerna. Strö rucola och valnötter över och smula över osten. Låt steka på inte alltför hög värme tills omeletten är klar.

Sesampanerade fyllda kycklingfiléer
4-5 kycklingfiléer
2-3 msk sesamolja
Lite salt

Panering:
1 uppvispat ägg
2 msk tahini (sesampasta)
1 msk pressad citron
½ dl ströbröd
1 dl skalade sesamfrön
½ tsk chilipeppar
½ tsk malen spiskummin
1 kryddmått malen kanel
1 tsk salt
Svartpeppar

1 förpackning färsk babyspenat
6-7 strimlade torkade aprikoser

Skär en ficka på längden i varje filé, strö i en aning salt och fyll med sköljda och avrunna spenatblad och aprikoser. Vispa ihop ägg, citron och tahini. Blanda de torra ingredienserna i en djup tallrik. Doppa filéerna i ägg och rulla dem sedan i paneringen så de blir väl täckta. Stek dem i sesamolja tills de är ordentligt genomstekta. Till denna läckra och intrikat smakande rätt kan man servera allt möjligt, nudlar, ris, bulghur, couscous, eller varför inte den libanesiska bulghursalladen tabbouleh (recept se ovan). Någon sås behövs knappast men däremot vill jag personligen gärna ha något slags sallad eller råkost till.
Alternativ: Den här ljuvligt krispiga paneringen kan även användas till laxfiléer. Uteslut då kanelen!

Ljummen kycklingsallad
(4 pers.)
En lite pillrig men förträffligt god rätt. Den är en lyckosam förening av varmt doftande och smakande kryddor, gott stekt kyckling och grönsaker som har sin frasighet i behåll. Perfekt, fräsch sommarmat att äta utomhus när kvällen börjar svalna.

10-15 skrubbade färskpotatisar med skal, gärrna mandelpotatis
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Rosmarin

Sätt ugnen på 225°. Smör en långpanna med olja. Skär potatisarna i klyftor och stek dem i ugnen överströdda med salt, peppar och rosmarin i ca 15 minuter.

Ta ut långpannan och blanda ner
3 rödlökar i klyftor
3 strimlade paprikor i olika färg
och låt det hela steka i ytterligare 10 minuter.

Stek under tiden i stekpannan
4-6 strimlade kycklingfiléer
i 1 msk olivolja

och lägg dem i långpannan tillsammans med
1 strimlat isbergssalladshuvud och
1 förpackning rucola samt
2 avocado skalade och i bitar

Tillsätt dressing:
2 pressade vitlöksklyftor
Ev. mera salt
1 pkt saffran
Olivolja
½ pressad citron
och rör om.

Kycklinggryta Marengo
(4 pers.)
Möjligen en skröna: Det ska ha varit så att Napoleon Bonaparte var hungrig och festsugen efter att ha vunnit slaget vid Marengo. Men kocken hade inte så mycket hemma, en höna, en kräfta, lite ditt och datt. Men av detta blev det denna charmant goda gryta. Kräftan brukar man hoppa över nuförtiden, men jag personligen håller stenhårt på att oliverna ska vara gröna med pimento, det är viktigt för helhetssmakupplevelsen. Inte heller vill jag hoppa över vinet, det behövs. Men ibland vet man inte riktigt ut eller in. Jag var hemma hos en kvinna en gång och skulle laga mat, har du en skvätt vitt vin undrade jag. Man kan väl inte ha vin i maten, sa hon och tog scheptiskt fram en låda Black Tower ur skafferiet. Ja, nej, inte sånt vin i alla fall, sa jag dystert. (A match made in heaven? No, not really.)

500 g kycklingfiléer skurna i mindre bitar
10-15 pärllökar
2 msk smör
200 g hela färska champinjoner, gärna små
2 burkar krossade tomater
1 ½ dl pimentofyllda gröna oliver
2 dl torrt vitt vin
1-2 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar
Ev. salt

Man bryner pärllökarna hela i smör under lock i en stor gryta. När de börjar bli lite mjuka lägger man ner kycklingfiléerna och champinjonerna och bryner dem också. Sedan tillsätter man alla återstående ingredienser och låter det hela puttra under lock i ca 50-60 minuter. Det doftar fullständigt sagolikt i köket när aromer av vin, svamp, lök och tomater ingår en skön förening. Smaka av och känn om mera salt behövs. Det vanligaste tillbehöret är ris, men potatis är också gott till. Eller varför inte pasta. I så fall vill jag nog faktiskt ha tagliatelle.

Kycklingleversauté
( 2 pers.)

500 g kycklinglever, färsk eller fryst och tinad
1 liten röd lök
2 msk smör
½ liter färska champinjoner eller annan svamp (har man t.ex. trattkantareller eller en god blandsvampsblandning i frysen kan det knappast bli bättre)
1 liten burk créme fraiche
1 dl créme double (grädde hopkokt till halva ursprungsvolymen)
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk dijonsenap
2 msk konjak
Svartpeppar
Ev. mera salt

Strimla rödlöken och skiva svampen och fräs alltihop försiktigt i smöret i en gryta. Dela kycklinglevrarna i lite mindre bitar och låt dem också fräsa några minuter. Sedan tillsätter man allt det övriga och så får det puttra i 20-25 minuter. Smaka av och servera. Det här är en rätt som kan användas i många olika konfigurationer, mitt eget favorittillbehör är gröna tagliatelle men ris eller potatis är också riktigt fint till. Den som känner för det kan lägga stuvningen på surdegsbröd och gratinera i ugnen med lite riven ost ovanpå, varma lyxsmörgisar helt enkelt. Ett trevligt alternativ är att ta njure i stället för lever. Jag älskar njure men det bjuds och äts mer och mer sällan numera. Men om man vill göra njursauté är det bara att köra det här receptet rakt av. Alla njurar utom de från lamm blir bäst om de får ligga kallt och dra i mjölk i en timme eller två. Lammnjurar är så milda i smaken så de behöver det inte.

Kycklingenchiladas med kakao och kanel

3 kycklingfiléer, strimlade
2 msk olivolja
1 finhackad gul lök
2 hackade gröna paprikor
1 burk passerade tomater
3-4 hackade färska plommontomater
2 dl svarta bönor som legat i blöt över natten eller 1 burk
1 liten burk majskorn
1 grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar
1 msk chilipulver
1 tsk chilipeppar
1 tsk mald spiskummin
1 msk kakaopulver
½ tsk mald kanel
1 förpackning fullkornstortillas
1 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°. Fräs löken och kycklingfiléerna I olja i en lagom stor gryta. Tillsätt grönsaker och kryddor. Låt det koka i ca 20 minuter. Smaka av, det är en rätt med mycket komplexa smaker och det är bra om det inte är superstarkt så den fina brytningen mellan tomat och kakao kommer fram. Fördela kycklingröran på tortillas, rulla ihop dem och lägg dem i en ugnsform. Strö riven ost över och grädda dem i ugnen i ca 15 minuter så de är genomvarma och osten har fått fin färg.

Kycklingsoppa
(4 pers.)
3-4 kycklingfiléer
3 schalottenlökar
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 litet blomkålshuvud (eller ½ stort)
3 morötter
1 burk kokosmjölk
5 dl vatten
2 dl créme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk curry
Svartpeppar
Ev. mera salt

Strimla kycklingfiléerna, hacka löken och fräs det i olja. Dela blomkålen i små buketter, skiva morötterna och lägg ner det i grytan. Tillsätt allt det övriga. Sedan får det koka tills grönsakerna är mjuka. Smaka av.