Picknick

PICKNICK

Jag älskar att ha picknick, det kan man aldrig ha för ofta med tanke på hur kort utomhusätningssäsongen är här i Norden.(Men å andra sidan är det rätt härligt att spänna av sig skidorna, rulla ut renskinnet och ta fram chokladtermosen och ostsmörgisarna ur ryggsäcken. Och till efterrätt ska man ha en apelsin, så är det bara.) Wn bra picknick är eklektisk men välplanerad. Det ska finnas mycket att plocka i sig och det gör ingenting alls om det är brokiga och blandade smaker, det ska ju vara lite buffé över det hela. Här är bara några förslag. Recepten är beräknade till ca sex personer, mycket mat är det sammantaget. Inbakade saker, det är kanske lite åttiotalsretro, då skulle ju allt bakas in i smördeg. Men just på picknick passar sådan mat bra eftersom det ju är lite rustika förhållanden. Då är det inte dumt att kunna hålla det man äter i handen. Men jag vill understryka att det kan vara precis lika mysigt med spontana picknickar, inspirerade av vädret eller sällskapet. Jag har många trevliga minnen från förr när vi efter jobbet bunkrade upp på grillad kyckling, potatissallad, baguetter, rosévin med mera vid Hornstull (jag bodde på Heleneborgsgatan) och drog iväg ut på Långholmen. Om man är lycklig nog att ha en hund i sällskapet blir det extra trevligt. Det är inte alltid man tänker på det, men hundar njuter verkligen av att äta al fresco i glada vänners lag. Det är hjärtevärmande att se hur roligt de små liven tycker det är. Och man kan gärna ta med något extra utöver den vanliga hundmaten, varför inte en kall omelett? Det brukar uppskattas.

Bra saker att ha med:
Om man äger en mattermos kan man ha med isbitar i den
En duk (så man inte behöver ha maten på filten)
En rulle hushållspapper
Oparfymerade våtservetter
En vattenskål och kallt vatten i termos till hunden
Och gärna ett gott tuggben
En bok att läsa högt ur
Kamera
Skräppåse
Kapsylöppnare och korkskruv om det behövs
Sockerfritt tuggummi

Tandoorigrillade kycklingspett

5-6 kycklingfiléer
Bambupinnar

Marinad:
1 msk garam masala
2 msk tandoorikrydda
1 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk olivolja
Saften av ½ pressad lime
3 dl matlagningsyoghurt

Skär kycklingen i lagom stora bitar. Blanda ingredienserna till marinaden. Blanda ihop allt och låt det ligga i kyl i en stängd plastpåse över natten. Nästa dag trär man upp kycklingbitarna på bambupinnar som legat i blöt någon timme, lägger spetten över en långpanna med folie i botten och grillar i ugn på 225° i ca 20 minuter. (Kolla så kycklingen inte är rosa inuti.)

Vegetariska dolmádes
(Vinbladsdolmar. Kan göras som vegan.)

1 burk vinblad eller några hekto i lösvikt
2 dl bulghur kokad i grönsaksbuljong
1+1 msk olivolja
1 dm fint strimlad purjolök
1 dl svarta oliver utan kärnor, skivade
5 fint hackade torkade aprikoser
200 g fint skurna shiitakesvampar
1 dl créme fraiche (eller veganskt alternativ)
Salt
Svartpeppar
½ tsk malen spiskummin
En näve fint hackad bladpersilja
Lite finhackad färsk koriander

Sätt ugnen på 200°. Fräs purjolöken och svampen i olivolja. Blanda ihop alla ingredienser, smaka av och gör små söta paket som läggs i en oljad ugnsform och får steka i ugnen i 15-20 minuter. Lika goda kalla som varma.

Sallad med fänkål och roquefortdressing

1 färsk fänkål
Gul paprika
Isbergssallad
Ekbladssallad
Machésallad
Endive
Gurka
1 dl grovt hackade valnötskärnor (javisst, mera valnötter, de är bra för pälsen! Man kan ha valnötter i allt, utom möjligen i kaffet.)

Dressing:
1 liten burk créme fraiche
½ dl grädde
1 liten bit roquefort (eller annan ädelost, men jag avråder bestämt från användandet av Danablu, den är bäst oäten)
Salt (inte så mycket behövs eftersom osten är ganska salt)
Svartpeppar

Blanda ihop ingredienserna till dressingen och mixa ihop dem. Smaka av. Skär fänkålen (det blir nästan bäst om man hyvlar den med osthyvel) och gurkan i tunna skivor. Blanda det med dressingen och låt det stå i kylen till sista minuten. Då strimlar man isbergssallad, ekbladssallad och endive och rör försiktigt ner det. (Machésalladens små vackra blad – de påminner ju om marsvinsöron! -kan vara som de är.) Det är alltid smart att inte blanda ner dressingen i en sallad förrän just innan den ska ätas, annars vissnar bladgrönsakerna så fort i kontakt med dressingen och blir bara trista.   Ett bra knep som jag lärde mig: grönsaker och sallad blir mycket fräschare och krispigare om de får ligga i iskallt vatten någon timme.

Chévrepastejer

Deg:
150 g kallt smör
Ca 4-5 dl vetemjöl

Fyllning:
2 ägg
1 dl vispgrädde
100 g chévre
Salt
Svartpeppar
Blanda ihop degen kvickt (det är bra att ha kalla händer) så smöret inte hinner bli för varmt och låt den vila i kylen någon timme. Blanda under tiden ihop fyllningen och kör ett par varv med mixer. Ta små folieformar (typen som används till mazariner) och klä dem med tunt utkavlad deg. Slå fyllning i varje och grädda i 225° ca 15-20 minuter eller tills både kant och fyllning har fin färg.

Champinjoner á la Grècque
(Vegan)

Skivade färska champinjoner
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk salt
Svartpeppar
Hackad färsk persilja

Blanda allt till dressingen utom persiljan och häll det över champinjonerna. Låt det stå och mogna ihop sig en timme eller två. Strö över persiljan så sent som möjligt så den behåller sin spänst.

Smördegsinbakad rabarberkompott

Kompott:
Några rabarberstjälkar (man kan koka på ca ½ kg och frysa in det som blir över)
2 dl vatten
1 dl råsocker
1 dl flytande honung
1 vaniljstång
1 kanelstång

Skala och skiva rabarberstjälkarna. Blanda allt i en rostfri kastrull och koka utan lock i ca 30 minuter på lugn värme tills det har blivit en tjock kompott. (Är den fortfarande för vätskig kan man ta 1-2 tsk potatismjöl utrört i lika mycket vatten och koka med i ett par minuter.) Men, som vanligt, ta upp vanilj och kanel redan efter 10 minuter så det inte blir för starkt. Vaniljens frön kan man skrapa ur och tillsätta kompotten, de har en otroligt fin vaniljsmak. När kompotten blivit tjock och fin kan man smaka av om mera socker behövs. Sedan får den stå och svalna.

Färdiga smördegsplattor (För en gångs skull. Det är nog mycket att fixa med ändå! Förberedelserna för en riktigt magnifik picknick tar ju flera dagar.)
1 uppvispat ägg

Skär smördegen i fyrkanter. Lägg fyllning mitt på varje, pensla kanten med ägg och vik ihop efter behag. Lägg paketen på en plåt med bakplåtspapper, pensla dem med ägg och grädda i 225° ca 15-20 minuter tills de ser gyllenbruna och fina ut.

Chokladdoppade frukter och bär

En superenkel och lättgjord liten efter-efterrätt (när det post-postprandiala sötsuget sätter in, för det gör det ju ibland.) Man tar fram en eller två kastruller och ställer dem att smälta i varsitt vattenbad, en för ljus choklad, en för mörk. Om den ljusa ska vara mjölkchoklad eller vit choklad är en ren smaksak. Den mörka chokladen kan gärna ha uppemot 70 % kakaohalt, men helst inte mer för det kan bli för tufft för de känsliga bären och frukterna att hävda sig. Sedan är det bara att sätta igång och chokladdoppa. Jordgubbar och sådant ska naturligtvis vara sköljda men det är också viktigt att de sedan är helt torra så chokladen fäster. Man lägger de doppade bitarna på en bricka klädd med bakplåtspapper och där får de ligga och stelna i 1-2 timmar. Ej i kyl dock, då blir som sagt chokladen grå, matt och trist. Och här är några förslag:

Ljus / vit choklad:
Färsk ananas i trekantiga små bitar
Halverade, urkärnade blå vindruvor
Banan i ganska tjocka skivor
Färska fikon i klyftor

Mörk choklad:
Färska jordgubbar
Nektariner i bitar
Hela torkade aprikoser
Skivor av mogen mango
Kiwifrukt skalad och delad i klyftor
Hela katrinplommon