Sommar

EN SOMMARBUFFÉ
(Här för 6-8 pers. men lätt att mångfaldiga)
Jag tycker det här menyförslaget passar bra på sommaren, att göra jordgubbsflan på frysta bär är inget jag tillråder, det blir för soppigt) och kan man sitta utomhus och äta är det ju toppen, vare sig det är i trädgården eller på balkongen. Det kan ju tänkas att någon vill ha recept på grillat, men jag kan inte bistå med det eftersom jag aldrig någonsin har grillat. Det är faktiskt sant. Eftersom jag större delen av mitt liv varit vegetarian har det inte blivit av. Trevnaden med grillning är inte särskilt stor för en veggis, det är ju sådär halvkul att grilla sojakorv och paprika. Här kan man förbereda alla kalla saker i förväg och sedan tajma så att de varma rätterna står i ugnen och blir klara medan man kanske tar en välkomstdrink. Förutom all lagad mat kan man med fördel bjuda på olika slags oliver i små skålar, goda ostar, knäckebröd och kex, råa grönsaker med goda kalla såser, och till slut en massa god frukt som har säsong. Ja, allt ska vara gott, det är ju nödvändigt!

Gorgonzolafyllda kycklingfiléer

1 kycklingfilé per person, färska eller tinade frysta
300 g gorgonzola
2 msk smör
2 uppvispade ägg
1 ½ dl ströbröd
1 – 1½ tsk citronsalt (fast det går utmärkt med vanligt)
Svartpeppar

Skär en ficka på längden i varje filé och fyll den med gorgonzola. Blanda ihop ströbröd och kryddor. Doppa filéerna i ägg och rulla dem sedan i paneringen så de blir väl täckta. Stek dem i smöret tills de är ordentligt genomstekta.

Ugnsstekt lammfilé

750 g lammfilé

Marinad:

1 dl olivolja
1 pressad citron
1 msk dijonsenap
Cayennepeppar
Svartpeppar
Salt
Färska rosmarinblad, hackade
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk japansk soja
Blanda ihop ingredienserna till marinaden. Låt köttet ligga i den i kyl över natten. Nästa dag steker man köttet i ugn på 225° ca 35-40 minuter. Sedan skär man det i lagom stora skivor.

Falska sniglar
(Bisarrt namn men det kallas faktiskt så! Till skillnad från äkta sniglar kan dessa ätas av vegetarianer.)

12-16 stora färska champinjoner
3 msk rumsvarmt smör
3 msk finklippt persilja
2 skivor dagsgammalt ljust bröd utan kanter
2 pressade vitlöksklyftor
½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Skölj och torka svamparna och bryt loss fötterna. Ställ hattarna uppochner i en smord form. Finhacka fötterna och lägg dem i en skål. Riv brödet i smulor och tillsätt det tillsammans med övriga ingredienser. Rör ihop smetn och fördela den i svamphattarna. Gratinera högt upp i ugnen på 250° i ca 10 minuter.

Pastasallad med kyckling

1 msk smör
3-4 kycklingfiléer
6-7 dl kokt pasta, t.ex. farfalle eller penne rigate
Isbergssallad
1 knippa bladsallad
1 förp. rucola
1 förp. maché, crisp eller annan god salladssort
1 knippe bladselleri
Några färska lökar
En röd paprika och en gul
Färska sockerärter
1 burk majs

Dressing:
½ dl olivolja
2-3 msk rödvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
Hackade färska örter, vad man har och känner för
Salt
Svartpeppar

Strimla kycklingfiléerna och stek dem i smöret. Låt svalna. Strimla sallad, paprika och lök. Blanda ihop allt. Skaka ihop dressingen och häll den över precis när det är dags att äta så inte de gröna bladen hinner bli sladdriga.

Vanlig potatissallad

1 kg kokt potatis
2 dm fint strimlad purjolök
3 dl gräddfil
1 msk skånsk senap
3 msk majonnäs
Salt
Massor av svartpeppar

Skär den kalla potatisen i bitar. Blanda ihop allt till dressingen, blanda försiktigt ner den med potatisen och purjolöken och låt det stå i kyl några timmar.

Små broccolipastejer

Deg:
150 g kallt smör
Ca 4-5 dl vetemjöl
Salt

Fyllning:
2 ägg
1 dl créme fraiche
Blommorna av 1 broccolibukett (Får jag lämna några blommor…)
½ grönsaksbuljongtärning + 2½ dl vatten
Ev. mera salt
Svartpeppar
1 nypa malen muskotnöt

Blanda ihop degen och låt den vila i kylen någon timme. Blanda under tiden ihop fyllningen. Förväll broccolin lite snabbt i buljong. Kavla ut degen tunt på bakbord och ta ut små rundlar med t.ex. en kaffekopp som mått. Klä små folieformar med degen. Fördela broccoli i formarna, slå fyllning i varje och grädda i 225° ca 15-20 minuter eller tills både kant och fyllning har fin färg.

Marinerad feta

2 bitar feta (nu menar jag förpackningar sådana som de säljs på Ica. Om man kan få tag på grekisk eller bulgarisk feta i lösvikt menar jag cirka 300 gram)
1 dl riktigt fin olivolja
Lite flingsalt
2 msk oregano

Man slår oljan och kryddorna över den skivade fetaosten och låter det hela stå i kyl i minst 6 timmar men gärna över natt. Det blir en helt märklig och ljuvligt läcker rätt där ostens naturligt sträva konsistens och smak blir liksom smöriga.

Jordgubbsflan

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 dl florsocker
125 g smör
1 äggula

Vaniljkräm:
2 äggulor
½ dl socker
2 dl mjölk
1 gelatinblad
1 vaniljstång
1 liter färska jordgubbar

Baka ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en låg pajform och grädda i ca 10-15 minuter på 200°. Lägg gelatinbladet i blöt i vatten en stund. Vispa ihop äggulor, socker och mjölk i en kastrull, lägg ner vaniljstången (kastrullen ska inte vara av aluminium eftersom det kan missfärga äggulorna) och håll den på svag värme under vispning till krämen tjocknar. OBS: den får inte koka. Ta av kastrullen från plattan och ställ den i kallt vattenbad. Ta upp gelatinet ur vattnet, krama ur det och blanda ner det i krämen. Ta upp vaniljstången. Vispa lite lugnt medan krämen står i vattnet och kallnar. (Ja, det är lite arbetskrävande att göra äkta vaniljkräm! Men det blir ju så gott att man nästan svimmar.) När pajskalet har svalnat breder man ut krämen i det och lägger ut de halverade jordgubbarna ovanpå.