Söta bakverk

SMÅKAKOR

Jordnötssmörkakor

2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 g kallt jordnötssmör
1 dl brun farin
1 dl socker
1 krm salt
2 ägg
1 dl pecannötter
1 dl osaltade cashewnötter
½ dl pinjenötter

Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner jordnötssmör, socker och salt. Rör degen slät och tillsätt äggen. Blanda ner nötterna och arbeta så lite som möjligt med degen. Gör platta kakor som gräddas på bakplåtspapper i 175° ca 10 minuter.

Havrekakor med russin

100 g smör
4 dl havregryn
1 dl socker
1 ½ dl vetemjöl
1 dl russin
2 vispade äggvitor

Smält smöret, blanda allt, forma platta kakor och grädda på bakplåtspapper i 175° ca 10-12 minuter.

Scottish shortbread

Möra och luftiga och riktigt lättgjorda småkakor från Skottland som passar bra till eftermiddagsteet om man nu dricker te. Annars går det bra att äta kakorna ändå. ”Smälter i munnen” är ett utnött uttryck, annars kunde jag ha använt det i det här sammanhanget. (Något som verkligen smälter i munnen är ju annars glass.)

175 g rumsvarmt smör
50 g florsocker (ca ½ dl)
2 ½ dl vetemjöl
1 dl rismjöl (finns i hälsokostbutiker)

Rör ihop smör och florsocker tills det blir vitt och pösigt, gärna med elvisp. Rör ner mjöl och rismjöl, arbeta ihop degen, kavla ut till en tunn platta och ta ut runda kakor med ett kakmått eller ett glas. Lägg dem försiktigt på bakplåtspapper, nagga dem med en gaffel och grädda i 175° ca 15 minuter. Pudra över lite florsocker med en tesil.

Maränger med choklad och nötter

75 g hackad mörk choklad
75 g hackade hasselnötter
3 äggvitor
1 krm salt
2 dl florsocker
Garnering: 75-100 g mörk choklad

Sätt ugnen på 125°. Hacka choklad och nötter grovt. Vispa äggvitorna styva med saltet. Tillsätt hälften av sockret medan du vispar och vänd ner resten försiktigt. Vänd ner choklad och nötter i smeten. Klicka ut smeten till små maränger på bakplåtspapper. Grädda dem i 60-90 minuter. De ska vara torra och lätta att lossa från plåten. (Om de inte är det kan man med fördel låta plåten stå kvar i ugnen med luckan öppen över natten.) Låt dem svalna på galler. Garnera med smält choklad.

Sockerskorpor

200 g smör
1 dl socker
1 ägg
2 dl mjölk
8 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk stötta kardemummakärnor

Blanda allt och forma degen till små bullar av en valnöts storlek. Grädda i 225° ca 12-15 minuter. Dela bullarna i två halvor med en gaffel och låt dem eftertorka i nedre delen av ugnen på ca 100° i någon timme.

BULLAR OCH MUFFINS

Valnötsbrownies

100 g mörk choklad
100 g smör
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl hackade valnötter

Smält choklad och smör. Vispa ägg och socker. Blanda mjöl och bakpulver. Rör ihop allt. Tillsätt hälften av nötterna. Bred ut smeten i en låg form (ca 20×25 cm) klädd med bakplåtspapper, strö resten av nötterna över och grädda i 200° ca 20 minuter.

Pain au chocolat
Detta absolut gudomliga kaffebröd åt jag första gången på en alldeles bisarr picknick, den ägde nämligen rum på en soptipp i Provençe. (Ett klassiskt fall av gräla-om-var-man-ska-sitta-tills-alla-är-så-desperata-av-hunger-att-man-sätter-sig-på-första-bästa-lediga-fläck. Men tack och lov lyckades detta dock inte förta smakupplevelsen.)

100 g smör
25 g jäst
½ dl vatten
¾ dl socker
1 krm salt
2 ½ dl mjölk
1 ägg
9-10 dl vetemjöl
Mjölkchoklad (gärna Marabou Mjölk)
1 uppvispat ägg till pensling

Gör en vetedeg på vanligt vis och låt jäsa i 1 ½ -2 timmar. Dela degen i mindre bullar, kavla ut till ovaler, lägg 2 rutor mjölkchoklad på varje, vik ihop och låt jäsa igen på bakplåtspapper i 30 minuter. Pensla med ägg och grädda i 250° ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler under duk.

Chokladkartonger
Med de här bakverken, som jag själv har experimenterat fram, kan man bedåra den mest hårdhjärtade. Det är mycket jobb med dem men det är definitivt värt det. Namnet kommer av deras lådform. Det blir inte sådär rasande många bakelser av detta recept, de går ju inte att frysa och håller sig bara en vecka i kylskåp (ställ dem längst ner där det inte är jättekallt.)

Botten:
150 g smör
3 ägg
2 dl mörkt muscovadosocker
2 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad
2 ½ dl vetemjöl

Kräm:
2 ½ dl matlagningsyoghurt eller kesella (det blir lite syrligare med yoghurt, godare
tycker jag själv)
150 g mörk choklad, smält i vattenbad.
2 äggulor
½ dl florsocker
2 msk starkt kaffe eller konjak (god citruslikör, t.ex. Cointreau, är inte heller dumt. Eller bourbonwhisky.)

Glasyr:
250 g mörk choklad
2 msk smör

Rör smör, socker och vaniljsocker mjukt och tillsätt äggen. Smält chokladen i vattenbad och rör ner den. Tillsätt mjölet. Bred ut smeten i en rektangulär eller fyrkantig form (smord och bröad) och grädda i 175° ca 20 minuter. Testa med en sticka att den är färdiggräddad. Låt bottnen svalna och dela den i två. Blanda ingredienserna till fyllningen och bred den på den understa bottnen. Lägg den andra över och låt stå i kylskåp ett par timmar. Smält choklad och smör i vattenbad till glasyren. Dela kakan i lagom stora bitar och bred glasyr över varje. Låt stelna (ej i kylskåp) i ca 1 timme.

Piroger med nötter och torkad frukt
De här frasiga bakverken är utmärkta att äta vid datorn när man behöver ett extra energitillskott. I en servett.

1 pkt filodeg
1 dl mandlar
1 dl hasselnötter
1 ½ dl valnötter
Andra nötter som man gillar
1 ½ dl russin
1 ½ dl katrinplommon
1 påse torkade aprikoser
10 torkade fikon
Annan torkad frukt efter behag
1 ½ dl farinsocker
2 msk vaniljsocker
2 burkar kesella light
3 äggulor
Smält smör till pensling

Hacka nötterna och frukten. Blanda allt till fyllningen. Dela den tinade filodegsbunten med en vass kniv i fyra delar. Ta 4-5 ark för varje pirog, lägg fyllning på varje, pensla kanterna med smör och vik ihop dem till rektangulära paket. Lägg dem på bakplåtspapper och pensla med smör. Grädda i 200° ca 15-20 minuter tills de är gyllenbruna. De är godast att äta lite varma.

Blåbärsmuffins
Jag föredrar verkligen den amerikanska typen av muffins som görs med yoghurt eller annan syrad mjölk i smeten. De blir inte så torra och porösa som ”svenska” muffins utan saftigare och mer mättande.

125 g rumsvarmt smör
1 ½ dl farinsocker
3 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk bakpulver
1 krm salt
5 dl vetemjöl
1 dl yoghurt
Blåbär (eller andra bär)

Rör ihop smör och socker och vispa ner äggen. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten. Tillsätt yoghurten. Häll smeten i stora muffinsformar och lägg bär i mitten av varje muffin. Grädda i 200° cirka 18-20 minuter.

Bananmuffins

150 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 krm malen muskotnöt
1 tsk bakpulver
2 mogna mosade bananer
1 dl matlagningsyoghurt

Vispa smör och socker, tillsätt äggen. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver. Blanda ihop allt och fördela smeten i stora muffinsformar. De ska inte fyllas mer än till lite mer än hälften. Grädda mitt i ugnen i 200° ca 10-12 minuter. (Den här smeten kan man även göra en vanlig mjuk kaka av, då gräddas den i 175° ca 45 minuter.)

Bullar med kesellafyllning
I brödbutiken i Hötorgshallen i Stockholm kan man köpa bullar av den här typen. Det här receptet är ett försök att efterlikna dessa muffiga läckerheter.

Deg:
25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
3 msk socker
6-7 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g riven mandelmassa
3 ägg
500 g kesella
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
Pensling:
1 uppvispat ägg

Degen görs som vanligt vetebröd och får jäsa i 30 minuter. De färdiga bullarna får sedan jäsa i 30 minuter till innan de penslas med ägg och gräddas i 225° ca 10-15 minuter. De här bullarna kan bakas ut lite som man vill. En variant är att dela degen i små bullar, kavla ut dem ganska platt, lägga fyllning på varje och vika ihop dem till små fyrkantiga kuvert.

Saffransbröd

50 g jäst
150 g smör
1 ägg
5 dl mjölk
(man kan även tillsätta 250 g kesella, då blir bullarna saftiga men inte lika lätta som utan)
2-3 pkt saffran
1 ½ dl socker
½ tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg till pensling

Smula jästen i en bunke, smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37°. Blanda ner ägg, socker, saffran och salt. Blanda det med jästen (det är viktigt att inte vispa för kraftfullt för då slår man faktiskt ihjäl den känsliga jästkulturen). Baka ut som vanligt vetebröd: jäsning 45+45 minuter, gräddning i 225° i ca 8-10 minuter, svalning på galler under bakduk.

 
MJUKA KAKOR, PAJER OCH TÅRTOR

Daimkaka

110 g rumsvarmt smör
2 dl socker
2 msk sirap
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
100 g krossad Daim
Smält smör + ströbröd till formen

Vispa smör, socker, vaniljsocker och sirap pösigt. Vispa ner äggen. Blanda vetemjöl, salt och kakao i en annan skål. Blanda ner mjölblandningen och den hackade Daimen i äggsmeten. Grädda i smord och bröad form med löstagbar kant i 175° ca 20 minuter. Låt svalna i formen. Vispgrädde är perfekt till!

Mazarinbakelser

150 g rumsvarmt smör
300 g grovt riven mandelmassa
4 ägg
2 msk vetemjöl

Sätt ugnen på 150°. Rör ihop smör och mandelmassa, tillsätt äggen ett i taget och blanda ner mjölet. Fördela smeten i små formar, exempelvis fasta muffinsformar (smorda), grädda i 15 minuter och låt svalna. De här bottnarna kan man garnera på många olika sätt, exempelvis med vispgrädde och färska bär och frukt. Eller varför inte toppa med en klick god chokladmousse!

K.A. Nins morotskaka

2 ägg
2 dl mjöl
2 dl socker
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1,5 dl neutral matolja (helst inte majsolja eller olivolja)
3 dl rårivna morötter

Glasyr:
200 g philadelphiaost
50 g smör
3 dl florsocker
2 msk pressad citron
Kokosflingor eller valnötter till garnering

Värm ugnen till 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i alla torra ingredienser. Tillsätt oljan och morötterna. Grädda i smord och bröad form cirka 40 minuter. Vispa samman ingredienserna till glasyren och bred den på den avsvalnade kakan.

Aprikostårta
En pajliknande sak men ändå inte. En tarte? Nix. Vet inte varför men denna tårta känns lite julbetonad för mig!

Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör
1 äggula
3 msk kallt vatten

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
1 msk vaniljsocker
2 msk konjak
2 msk flytande honung
100 g riven mandelmassa
3 ägg
½ tsk bakpulver
2 dl hackade torkade aprikoser

Sätt ugnen på 200°. Blanda ihop degen och låt den vila i kylskåp medan ugnen blir varm. Kavla ut degen och klä en stor pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Blanda ihop fyllningen, lägg den i formen och grädda i nedre delen av ugnen på 200° ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat. Serveras med lättvispad grädde eller glass, om det råkar vara jul, varför inte någon av dessa julbetonade som finns i denna bok: Vit glöggparfait och Pepparkaksglass!

Pumpapaj

Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör
1 äggula
3 msk kallt vatten

Fyllning:
3 ägg
1 dl råsocker
1 dl farinsocker
5 dl pumpamos (kokad och mixad pumpa)
2 dl matlagningsyoghurt
½ tsk malda kryddnejlikor
1 ½ tsk kanel
1 ½ tsk ingefära
1 krm salt

Blanda kvickt ihop pajdegen och låt den vila en timme i kylskåp. Tryck ut den i en form och förgrädda 10 minuter i 225˚. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt de andra ingredienserna till fyllningen, slå den i pajskalet och grädda i 175˚ ca 45 minuter. Servera pajen ljummen med lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite konjak eller rött portvin!

Vit chokladmoussepaj

Pajdeg:
2½ dl vetemjöl
100 g smör
100 g mandelmassa
1 äggula

Fyllning:
150 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1 ägg
1 dl kesella
1 msk vaniljsocker
Ev. 2 msk mörk rom

Riv mandelmassan grovt och blanda den med smör och mjöl. Tillsätt äggulan och blanda snabbt ihop till en deg som får vila i kylskåp en timme. Tryck ut degen i en pajform, nagga bottnen med en gaffel och lägg en remsa av aluminiumfolie längs innerkanten. Grädda pajskalet i 200° ca 20 minuter och låt det svalna. Smält chokladen i vattenbad eller mikro. Vispa upp ägget och rör ner chokladen i det. Tillsätt kesella, vaniljsocker och eventuell smaksättning. Häll moussen i pajskalet och låt stå i kylskåp ett par timmar. Garnera med säsongens frukter och bär.

Fromagetårta
Tyvärr ej vegetarisk. En magnifik och arbetskrävande tårta, ett riktigt konditorbakverk, som passar bra under alla årstider. På vintern kan man smaksätta fromagen med t.ex. choklad, likör, citron eller lime. Men härligast blir den ändå på sommaren när det finns färska jordgubbar, hallon, nektariner, ja allt i frukt- och bärväg som man själv tycker är gott kan användas. Här har jag angett ganska tydligt hur jag själv vill utforma denna tårta rent visuellt, det är ju mitt recept och jag tycker det är råtjusigt med en vit kant av grädde prydd med ljust gyllenbruna mandelspån och en bård av små gräddrosetter runt översidans ytterkant. Men det är självklart bara ett förslag. En sak att tänka på med just den här typen av tårta med hemlagad fromage är att den måste hållas kall precis hela tiden, annars smälter fromagen och det blir en hemsk röra av alltihop. Så när alla har fått varsin bit, in med tårtan i kylen kvickt tills det är dags för påfyllning!

Botten:
2 ½ dl vetemjöl
2 msk råsocker
100 g smör
1 äggula
3 msk kallt vatten

Fromage:
5 gelatinblad
3 äggulor
3 äggvitor
1 ½ dl socker (man kan välja olika typer av socker beroende på smaksättningen)
3 dl vispgrädde

Smaksättningsförslag:
1 liter mixade färska jordgubbar, hallon, blåbär, hjortron, nektariner eller annan frukt eller bär
Rivet skal och saft av en halv citron
eller
1-2 dl koncentrerad fruktjuice, hemkokt saft, pressad citrusfrukt, vin, starkvin eller likör
eller
150 g mörk choklad smält i vattenbad
1 dl kesella
1 msk vaniljsocker
eller
200 g mandelmassa som mixas ner med det vispade sockret och äggulorna innan gelatinet blandas i
Garnering:
1 ½ dl vispad grädde
1 dl flagad mandel, lätt rostad i ugn eller torr stekpanna

Sätt ugnen på 200˚. Blanda ihop ingredienserna till degen och tryck ut den i en stor form med löstagbar kant (eller kavla ut den och lägg i formen). Endast botten ska täckas av deg, den ska inte gå upp på sidorna. Grädda tårtbottnen i ca 15 minuter. Sedan får den svalna i formen, det är viktigt att den är kall när fromagen kommer på. Under tiden får gelatinbladen ligga i blöt i en skål kallt vatten.  Efter 20 minuter tar man upp dem, kramar ur vattnet och smälter dem i vattenbad. När de som här ska tillsättas i en kall smet får de svalna lite innan de blandas med det övriga. Man vispar äggulor och socker vitt och fluffigt. Det smälta gelatinet och smaksättningen blandas ner i denna smet. Sedan vispar man grädden och blandar ner den, och så till slut vispar man äggvitorna till riktigt hårt skum och vänder försiktigt ner dem i smeten. Nu fyller man formen med fromage och låter det hela stå och stelna i kyl i minst 3 timmar. Vispa grädde till ganska hårt skum och rosta mandelspån till garneringen. Ta fram tårtan ur kylen och dra runt kanten med en vass kniv sköljd i vatten. Lossa på kanten och ta bort den. Bred ett tunt lager grädde runt tårtans kant och fyll resten i en sprits med stjärnformat munstycke. Tryck sedan mandel runt kanten och garnera slutligen med spritsad grädde efter eget tycke och smak. Låt stå i kylen tills det är dags att servera.

Engelsk fruktkaka
(En legendarisk julklassiker!)
Det här receptet låter lite barockt men jag lovar att det ska vara så här, och det blir en helt ljuvlig kaka, tung och saftig, fylld med varma, kryddiga och friska smaker, som bara vinner på att ligga till sig några veckor insvept i folie.

Blanda:
5 dl vetemjöl
½ tsk salt
½ tsk kanel
½ tsk ingefära
1 msk vaniljsocker
2 dl russin
2 dl korinter
2 dl hackade aprikoser
2 dl hackade fikon
2 dl hackade katrinplommon
1 dl hackade hasselnötter
1 dl hackade mandlar
1 dl hackade valnötskärnor

(Det absolut effektivaste och snabbaste sättet att få all denna frukt i småbitar är att klippa ner den rätt i bunken med en liten kökssax.)

Rör ihop:
2 ½ dl farinsocker
250 g mjukt smör
2 msk mörk sirap
2 msk konjak eller whisky, gärna bourbon eller irländsk
5 ägg

Blanda allt och bred ut smeten i en stor smord och bröad form (avlånga formar fungerar bäst). Grädda i 150° i 4 timmar ganska lågt ner i ugnen, de 2 sista under folie så kakan inte blir bränd på ytan.

Marco Pierre Whites citrontårta

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 ½ dl florsocker
125 g smör
1 ägg

Fyllning:
6 ägg
2 ¼ dl socker
saft och rivet skal av 2 citroner
2 dl grädde

Förgrädda pajskalet i en form med löstagbara kanter i 200° ca 15 minuter. Häll i yllningen och grädda i ytterligare 50-60 minuter i 150°. När det är dags att skära upp och servera tårtan, dra med en tunn, vass kniv längs kanten så det spröda pajskalet lossnar fint och inte spricker när formen tas bort.

Päronpaj

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
150 g smör
1 äggula

Fyllning:
4-6 mogna päron (lite fler om de är små)
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron
1 tsk malen ingefära
Flagad mandel

Blanda ihop degen och låt den vila i kylen en timme. Klä en pajform och förgrädda pajskalet i 200° i 15 minuter. Skala päronen, skär dem i klyftor och lägg ut dem i formen. Strö över socker, citron och ingefära och garnera med mandel. Grädda pajen i 15-20 minuter och servera den ljummen med lämpligt tillbehör.

Limemarängpaj

Pajskal:
2 dl vetemjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Limekräm:
3 dl vatten
4 msk maizena
¾ dl socker
1 msk smör
3 äggulor
Saft och rivet skal av 2 limefrukter

Marängsmet:
3 äggvitor
6 msk socker

Förgrädda pajskalet i en låg pajform i 225° i 15-20 minuter. Blanda vatten, maizena, socker och smör i en kastrull och sjud i några minuter. Låt svalna och tillsätt sedan äggulorna. Värm igen tills krämen tjocknar, men den får inte komma i kokning för då skär den sig. Tillsätt lime. Häll krämen i pajskalet och bred marängsmet över. Grädda i 125° 10-15 minuter.

Mandeläppelpaj

Pajdeg:
2 dl vetemjöl
2 msk socker
100 g smör
1 äggula

Fyllning:
2 rivna syrliga äpplen
50 g smör
150 g riven mandelmassa
2 ägg
3 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver

Pajskalet trycks ut i en form med löstagbara kanter och förgräddas i 10 minuter på 200°. Häll i fyllningen och grädda i nedre delen av ugnen på 200° ca 30 minuter. Jag föredrar vispgrädde till, glass blir för sött och vaniljsås för menlöst.

Mandelkaka med rom

150 g mald mandel
4 äggvitor
1 msk vit rom
4 äggulor
2 dl socker
50 g smör
½ dl potatismjöl
½ tsk bakpulver

Rör äggulor och socker fluffigt. Tillsätt mandel, smält smör, potatismjöl och bakpulver. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner dem. Grädda i smord och bröad låg form på 175° i ca 35-40 minuter. Jag vill faktiskt ha lättvispad grädde till. Det är jag värd.

Cheesecake

Skal:
ca 13 stötta digestivekex
½ dl florsocker
1 tsk kanel
100 g smält smör

Fyllning:
2 ägg
85 g philadelphiaost (4 små pkt)
1 ½ dl socker
1 tsk pressad citron eller lime

Glasyr:
3 dl gräddfil
2 msk socker
½ tsk vaniljsocker

Blanda ihop ingredienserna till skalet och tryck ut massan i en form med löstagbara kanter. Det ska täcka botten och ca 3 cm upp på kanten. Grädda i 175° ca 15 minuter. Blanda ihop fyllningen, gärna i mixer, och häll den i formen. Grädda i 200° ca 20 minuter. Bred glasyren över och grädda i 250° (högt upp i ugnen) i 5 minuter.

Plommonpaj

Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Fyllning:
20 färska plommon, urkärnade och skurna i halvor
1 dl ljust muscovadosocker
1 tsk kanel
rivet skal av 1 citron
1 msk potatismjöl
Flagad sötmandel som dekoration

Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylskåpet ca 30 minuter. Blanda ingredienserna till fyllningen. Tryck ut degen i en pajform. Lägg i fyllningen och strö över mandeln. Grädda i 175° ca 45 minuter. Serveras med fördel med vaniljglass (men vispad grädde är inte heller dumt).

Chokladtryffeltårta
(Lika mäktigt som det låter. Om inte mer.)

Botten:
150 g smör
3 ägg
2 dl mörkt muscovadosocker
2 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad
2 ½ dl vetemjöl

Tryffel:
1 ½ dl vispgrädde
2 msk smör
200 g mörk choklad
Glasyr:
200 g mörk choklad
2 msk smör

Smält smör och choklad i en kastrull. Blanda i socker och vaniljsocker. Rör ner äggen och mjölet. Bred ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° 35-40 minuter. Koka upp grädde och smör. Rör ner den hackade chokladen och låt den smälta. Låt tryffeln stå i kylskåp i nån timme så den stelnar lite. Skär bottnen i två och bred tryffel emellan. Låt stå i kylskåp en timme. Smält choklad och smör och bred över tårtan. Låt stå minst en timme, ej i kyl.

Kladdkaka med körsbär
(en klassiker med en liten twist)

150 g smör
150 g mörk choklad
2 dl socker
4 ägg
3 msk mörk körsbärssylt
1 tsk malen kanel
2 dl vetemjöl

Smält smör och choklad. Vispa ägg och socker. Blanda allt. Grädda i smord och bröad låg form i 175° ca 15 minuter. Vaniljglass eller vispgrädde är suveränt till.

Fikonkaka

125 g rumsvarmt smör
1 dl ljust muscovadosocker
½ dl flytande honung
1 ½ tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl matlagningsyoghurt
5 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
7-8 färska fikon i klyftor

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör och socker så det blir ljust och luftigt, tillsätt äggen och vispa lite till. Rör ner yoghurten. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Smörj och bröa en rund form, häll smeten i formen och stoppa ner fikonen. Grädda kakan ganska långt ner i ugnen i ca 45 minuter. Lättvispad grädde till är fulländat.

Körsbärskaka

150 g rumsvarmt smör
½ dl råsocker
½ dl flytande honung
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 ½ dl matlagningsyoghurt
100 g riven mandelmassa
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2-3 dl urkärnade mörka bigarråer eller moreller
Lite flagad mandel

Sätt ugnen på 175°. Vispa smör, socker och honung tills det är fluffigt, vispa sedan ner ägg, yoghurt och mandelmassa. (Visst är det bra att ha en elvisp, det blir något mera fluffigt för hand men det är jobbigt också.) Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten. Slå alltihop i en smord och bröad sockerkaksform och lägg ner bigarråerna. Grädda kakan ganska långt ner i ugnen i ca 45 minuter.)