Vegetariskt

VEGETARISKT

Ungersk grönsaksgryta
(Vegan. Lagom till 4 pers.)

2 gula lökar
3 paprikor i olika färger
10-12 medelstora potatisar
2 msk olivolja
1 msk paprikapulver
1 tsk vanlig kummin
4-5 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 grönsaksbuljongtärning
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar

Hacka löken och fräs den i oljan i en stor gryta. Tillsätt hackad paprika, potatis i bitar samt alla övriga ingredienser utom salt. Låt koka under lock i 15-20 minuter och smaka av, om det behövs kan man tillsätta mer vatten och lite mera salt. Créme fraiche eller veganskt alternativ är gott i och bröd hör förstås också till.

Varm potatissallad med fetaost och senapsdressing
(Vegan: byt ut osten mot tofu. 4 pers.)

En sommarrätt att njuta av när färskpotatisen är som godast. God som tillbehör till grillat kött eller rökt fisk. Man kan också ha den som lunchrätt med bara lite bladsallad, tomater, gurka och bröd till.

1 ½ kg färskpotatis i jämn storlek (som en valnöt är rätt lagom)
2-3 färska lökar
1 bit fetaost
Rivet skal av ½ citron

Dressing:
½ dl olivolja
Saft av ½ citron
1 tsk skånsk senap
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Svartpeppar
Lite cayennepeppar

Medan potatisen kokar under lock (utan dill) blandar man ihop alla ingredienser till dressingen och skivar löken (blasten går utmärkt att använda på tidig gul lök). Lägg de varma potatisarna i en skål, blanda i löken och osten i smulor eller bitar, häll över dressingen, strö citronskal över och servera genast. Det här är gott vill jag lova.

Morotssoppa med saffranscrémefraiche

2 schalottenlökar
1 msk smör
½ kg rivna morötter
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
Svartpeppar
Timjan
½ burk créme fraiche
1 pkt saffran
Salt

Fräs den hackade löken i smöret. Tillsätt det övriga och låt koka i 30 minuter. Tillsätt lite mera vatten om det blir för tjockt. Sedan mixar man det till en slät puré och smakar av. Servera med en klick saffranscrémefraiche i varje skål.

Vegetarisk paella
(En klassisk spansk risrätt som passar fint att bjuda på till fest!)

1 hackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
3 dl ris (parboiled)
3 msk olivolja
6 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 pkt saffran
1 strimlad röd paprika
1 zucchine i bitar
1 burk kidneybönor
15-20 svarta oliver med kärnor
2 dl små gröna ärter
Sojakorv eller bean bangers i bitar för den som känner för det
Flingsalt
Svartpeppar
Cayennepeppar
1 burk inlagda kronärtskockshjärtan
1 dl salladskapris

Fräs lök, pressad vitlök och ris i olivolja. Rör ner saffran och tillsätt vatten och buljongtärning. Låt koka i 20 minuter utan att lyfta på locket. Blanda ner paprika och zucchine, lägg på locket igen och låt grytan stå i 5 minuter. Rör i oliver, kidneybönor, gröna ärter och eventuell sojakorv och smaka av med salt och peppar. Garnera med kronärtskockshjärtan och salladskapris och servera med grönsallad.

Rotfruktsmos
(Gott till exempelvis linsbiffar! Eller varför inte sojakorv. Kan göras som vegan utan problem.)

½ kg mjölig potatis
2-3 palsternackor
1 bit rotselleri
2 grönsaksbuljongtärningar
Vatten
1½ dl grädde (vegan: havregrädde)
1 msk smör (vegan: olivolja)
Svartpeppar
Ev. flingsalt

Skala och skär rotfrukterna i bitar. Lägg dem i en gryta, slå över vatten så det täcker, tillsätt buljongtärningarna och koka dem i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av kokspadet. Tillsätt grädde och smör och smaka av med salt och peppar. Mixa moset med stavmixer och vispa det sedan ett par minuter med ballongvisp så det blir fluffigt och fint.

Grönkålspaj
(Det går alldeles utmärkt att byta ut grönkålen mot t.ex. mangold!)

Pajdeg:
2 dl dinkelmjöl
1 dl fullkornsvetemjöl
100 g smör eller olivolja
3 msk kallt vatten

Fyllning:
1 liter finhackad grönkål
2½ dl vispgrädde
3 ägg
2 dl riven lagrad ost
1 tsk flingsalt
1 tsk svartpeppar
1 krm cayennepeppar
½ tsk riven muskotnöt

Blanda snabbt ihop pajdegen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kylskåp någon timme. Tryck ut degen i en pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda i 225 ca 15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 200°. Blanda ihop fyllningen, lägg den i pajformen och grädda mitt i ugnen i 25-30 minuter.

Tabbouleh
(En mättande och fräsch sallad från Libanon.)

5 dl storkornig bulghur
2 knippor bladpersilja
1 liten knippa färsk mynta eller 15-20 blad
1 gurka, skalad och tärnad
5-6 tärnade plommontomater
3 finhackade rödlökar
¾ dl fin och fruktig olivolja
Saft av 1 ½ pressade citroner
2 tsk salt
Cayennepeppar
Massor av nymalen svartpeppar

Låt bulghurgrynen ligga i blöt i kallt vatten i en halvtimme. Under tiden gör man i ordning grönsakerna och lägger dem i en stor salladsskål. Häll bulghurgrynen i ett durkslag och pressa ur så mycket vatten som möjligt, handen är ett bra redskap! Jag föreställer mig att det allra bästa sättet vore att lägga grynen i en ren kökshandduk, samla hörnen i handen så det bildas ett tätt knyte, och sedan svänga det runt runt över huvudet med stor kraft så vattnet bara flyger! Utomhus. Och så blandar man olja och citron och kryddor och rör ner det försiktigt. Den här salladen är ett fint tillbehör till grillat, någon potatis behövs knappast då eftersom bulghuren är så mättande.

Marinerade auberginer
(Vegan. En kall sallad/röra. Av detta recept blir det rejält mycket.)

3 medelstora auberginer
1 msk salt
10-15 färska champinjoner
2-3 finhackade schalottenlökar
1 msk olivolja
5-6 skivade plommontomater

Marinad:
1 dl olivolja
3 msk vitvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk kinesisk soja
En gnutta flingsalt
Svartpeppar

Skölj auberginerna och skär dem i skivor. Strö salt över ytorna och låt dem ligga i ett durkslag över vasken i nån timme. Fräs lök, svamp och tomater i olja. Lägg de utvattnade auberginerna och det avsvalnade svampfräset i en skål. Blanda ihop marinaden, slå den över, och låt det hela stå kallt i minst 2 timmar. Strö massor av finklippt persilja över precis innan servering.

Majsplättar
(En fin brunchrätt!)

3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1½ dl mjölk
2 dl majskorn
100 g riven lagrad ost
1 dl finklippt gräslök
½ tsk salt
Svartpeppar
Olivolja till stekning

Blanda mjöl, bakpulver och mjölk och låt stå en liten stund. Tillsätt övriga ingredienser. Värm olja i en stekpanna eller plättlagg, klicka ut smeten som plättar och stek tills de är gyllenbruna (stektiden varierar lite beroende på hur tjocka man gör dem).

Samosas
Indiska piroger med välkryddad vegetarisk fyllning. Traditionellt friteras de men eftersom jag inte gillar friterad mat särskilt mycket föredrar jag att göra dem av filodeg och grädda dem i ugn.

1 förpackning filodeg
100 g smält smör

Fyllning:
½ kg kokt potatis i små bitar
½ lättkokt blomkålshuvud i små bitar
1 liten zucchine i små bitar
2 finhackade gula lökar
2 dl gröna ärter
2 gröna chilipepparfrukter, urkärnade och tunt skivade
2 msk riven färsk ingefära
2 msk riven kokos
3 msk olja
1 msk garam masala
1 tsk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
2 msk gula senapsfrön
1 msk salt
1 knippa finhackad (eller klippt) färsk koriander

Fräs kryddorna och grönsakerna i olja. Lägg ut hela filodegsbunten på arbetsbänken. Skär den först i två halvor på längden med en vass kniv. Dela sedan varje längd i mindre kvadrater. Ta en bunt och täck genast resten med en fuktig kökshandduk, annars torkar degen på nolltid och blir oanvändbar. Lägg ut 2-3 blad i taget och pensla kanterna på varje kvadrat runt om med smält smör. Lägg en klick fyllning mitt på varje, vik ihop den till en trekant och rulla ihop kanten så den blir tät. Lägg de små paketen på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda dem i 200˚ ca 20-25 minuter.

Afrodite kallípygos minestrone
(Vegan. En kalasgod och mättande soppa med grönsaker och pasta.)

2 finhackade gula lökar
2 msk olivolja
1 ½ l vatten
2 ½ dl torrt vitt vin
3 grönsaksbuljongtärningar
2 pressade vitlöksklyftor
4–5 flådda plommontomater
3–4 morötter
4 bladselleristjälkar
2 dl kokta svarta bönor
2 dl gröna ärter
1 ½ dl risoni eller annan liten pasta
Svartpeppar
2 msk finhackad färsk basilika
Ev. mera salt
Finklippt bladpersilja
Nyriven parmesan

Fräs löken i oljan. Hacka tomaterna och skiva morötter och selleri och lägg ner i grytan. Slå vatten och vin över, tillsätt buljongtärningar och vitlök och låt soppan koka i ca 15 minuter. Tillsätt pastan och låt den koka med så länge som står angivet på förpackningen. Tillsätt sedan ärter, bönor och kryddor, låt det hela bli varmt och smaka av. Vid serveringen strör man över persilja och serverar parmesan i en skål så var och en kan strö i sin tallrik efter behag. Ett nybakat ljust bröd med olivolja i degen och riktigt knaprig skorpa, gärna bakat på surdeg, till detta så är livet faktiskt rätt skönt.

Pho
(Vegan. 4 pers. I Vietnam äter man vanligen den här soppan till frukost men den är god oavsett vad klockan är.)

1 skivad gul lök
2-3 skivade morötter
1 kålrabbi, skalad och tärnad
2 msk rapsolja eller solrosolja
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 msk kinesisk soja
3 limeblad eller 2 msk pressad lime
250 g risnudlar

Tillbehör:
Färsk thaibasilika
Färsk koriander
Babyspenat
Färska myntablad
Böngroddar
Grönsallad
Skivad röd chilifrukt

Fräs lök, morötter och kålrabbi i olja i en stor kastrull. Tillsätt vatten, buljong och soja och koka i 5 minuter. Koka nudlarna i en annan kastrull.  Lägg nudlar i varje skål och slå soppan över. Ställ fram tillbehören i skålar så var och en kan ta efter behag.

Linsbiffar

2 ½ dl linser, röda eller gröna är lika gott
4 kokta potatisar
1 – 2 pressade vitlöksklyftor
2 schalottenlökar
1 + 2 msk olivolja
1 ägg
½ dl grädde
1 dl ströbröd
Salt
Svartpeppar
Cayennepeppar
1 tsk malen spiskummin
1 tsk garam masala
½ dl finhackad slätbladig persilja

Man blandar ägg, grädde och ströbröd i en bunke och låter det stå och svälla medan man gör i ordning det andra. Koka linserna i osaltat vatten i ca 20-25 minuter beroende på storlek. Hacka löken fint och fräs den varsamt i 1 msk olja under lock. Mosa potatisen, mosa linserna lite men helst inte så de blir totalmosade, det är gott om det finns lite struktur kvar. Blanda ner potatis och linser i äggblandningen, forma biffar och stek dem i olja på inte alltför stark värme.

Rödbetsbiffar
(En rejäl omgång blir det av detta recept, bra att frysa eller om man är många.)

1 kg färska rödbetor
½ kg potatis
2 gula lökar
1 + 2 msk olivolja
2 dl riven ost av emmenthalertyp (fast Grevé går också utmärkt)
2 ägg
1 dl grädde
1 dl ströbröd
Salt
Svartpeppar

Blanda ägg, grädde och ströbröd i en bunke och låt det stå och svälla medan det andra blir klart. Hacka löken fint och fräs den varsamt i oljan under lock. Skala och riv rödbetor och morötter grovt. Blanda alltsammans, forma biffar, inte alltför tjocka, och stek dem i olja på inte alltför stark värme (de ska hinna bli ordentligt genomstekta utan att bli brända men ändå få en knaprig och fin stekyta.) En fin sallad och en god sås, kall eller varm, blir förträffligt till. Och som tillbehör kan man servera allt möjligt, kokt potatis, couscous, bulghur, potatisgratäng etc. Eller varför inte en…

Mangoldrisotto
(4 pers. På våren kan man byta ut mangoldbladen mot späda nässelskott, en ren delikatess!)

5 dl arborioris
2 finhackade schalottenlökar
1 msk olivolja
1 liter vatten eller lite mer
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl torrt vitt vin
1 dl vispgrädde
2 msk smör

½ liter finhackade mangoldblad
1 dl nyriven parmesan

Fräs löken i olivolja i en tjockbottnad gryta. Lägg ner riset och låt det fräsa med i ett par minuter. Tillsätt buljongtärning, vin, grädde och ett par dl vatten. Låt sedan risotton småkoka, späd med mera vatten då och då och rör om lite samtidigt. När det hela har kokat i ca 20 minuter och fått en konsistens som risgrynsgröt blandar man ner mangolden, tar grytan av spisen, lägger på lock och låter det stå och svälla i 10 minuter. Allra sist rör man ner parmesanosten.

Kitri
En klassisk indisk rätt, kryddig och mättande, man orkar uträtta mycket fysiskt efter en sådan här måltid!

1 finhackad gul lök
1 msk olivolja
2 dl mungbönor
3 dl ris (gärna fullkornsbasmati)
7 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl fint strimlad vitkål
3 grovrivna morötter
2-3 finhackade tomater
1 msk anisfrön
1 msk hel spiskummin
½ tsk chilipeppar
½ tsk svartpeppar
1 msk stötta korianderfrön
1 tsk gurkmeja

Bryn löken varsamt i oljan, tillsätt riset, bönorna och kryddorna och låt dem fräsa någon minut. Blanda ner alla de övriga ingredienserna och låt det hela koka under lock i ca 20 minuter. Om det ser ut att behövas kan man tillsätta lite mera vatten. Den kalla yoghurtsåsen raita som jag hade med i den första kokboken passar förträffligt till.

Morotssoppa från Tunisien
(Kan lätt göras som vegan.)

½ kg morötter
1 gul lök
5 dl vatten
1 dl grädde (vegan: havre- eller sojagrädde)
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk honung (vegan: råsocker)
1 kryddmått malda kryddnejlikor
Lite riven muskotnöt
½ tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
1 dl hackade eller finklippta färska korianderblad
Salt om det behövs
Svartpeppar

Finhacka löken och fräs den försiktigt under lock. Skala och skiva morötterna och lägg ner dem i grytan när löken är mjuk och genomskinlig. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt soppan koka utan lock i 30-40 minuter. Mixa den slät och smaka av.

Indisk pilaff med mandel och kokos
(Vegan: byt ut smöret mot olivolja. 2 -3 pers.)
För att vara indisk mat är detta en väldigt mild rätt. Det går naturligtvis att göra den starkare med chilipeppar om man vill.

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk mald kanel
2 tsk gurkmeja
2 msk smör
3 dl basmatiris, gärna fullkorn (fullkornsris är inte samma sak som råris!)
1 burk kokosmjölk
6 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
1 dl röda linser
5 dl wokgrönsaker
1 dl rostad flagad mandel
Ev. mera salt

Fräs lök, vitlök och kryddor i smöret i en stor gryta. Tillsätt ris, kokosmjölk, vatten och linser och låt koka under lock i ca 15 minuter. Tillsätt wokgrönsakerna och koka under lätt och varsam omrörning i ytterligare 5 minuter. Smaka av. Servera med créme fraiche eller veganskt alternativ och chutney.

Spenatlasagna

1 pkt fryst, tinad och avrunnen bladspenat eller
1-1½ liter färsk, sköljd och avrunnen spenat
Lasagneplattor, gärna gröna

Sauce Mornay:
3 msk smör
2 dl mjölk
2 dl torrt vitt vin
Ca 2 msk idealmjöl
2 dl riven lagrad ost av herrgårdstyp
3 msk färskriven parmesanost
½ grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar
Cayennepeppar
Lite riven muskotnöt
Ev. salt
Sätt på ugnen på 200°. Medan den blir varm smörjer man en avlång form och gör en vanlig vit sås med vin som får koka 5 – 6 minuter. Sedan blandar man ner all ost i såsen och smakar av. När osten kommit i ska den inte koka mer. Varva spenatblad, lasagneplattor och ostsås i formen. Börja med sås, sedan spenat, sedan ett lager plattor och så kör man på så. När formen är lagom full kan man strö lite parmesan överst, det ser fint ut och blir gott när det fått färg i ugnen. Grädda lasagnan i ca 40 – 50 minuter eller tills den är genomgräddad. Man kan sticka med en potatissticka och känna efter om lasagneplattorna fortfarande är hårda, är de det får man grädda ytterligare en liten stund.

Injera med linsröra
(Etiopiska pannkaksliknande bröd, kan göras som vegan. 2 -3 pers.)
Man river brödet i bitar och lägger på fyllning, trevlig och pysslig mat och inte så råstarkt kryddad, afrikansk mat är ofta mer subtil i smakerna än t.ex. den indiska. Kornmjölet ger brödet en liten varmsöt ton som harmonierar fint med aprikosernas fruktighet.

Injera:
2 dl vetemjöl
2 dl kornmjöl
25 g jäst
3 dl yoghurt (vegan: sojagrädde)
4 dl vatten

Linsröra:
2 dl små röda eller gröna linser
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk chilipulver
1 tsk mald kanel
2 tsk gurkmeja
10 torkade aprikoser
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk smör (vegan: olivolja)
4 dl vatten

Blanda mjöl och jäst i en bunke. Värm yoghurt och mjölk till ljummen temperatur under vispning. Blanda allt till en smet som får jäsa övertäckt med plastfolie i minst en timme, gärna längre. Grädda som pannkakor i en teflonpanna utan fett. Fräs hackad lök, vitlök och kryddor i smör. Tillsätt det övriga och låt koka under lock i ca 25 minuter.

Italiensk tomatsås
(Vegan. Som pastasås räcker detta recept till 4-5 pers.)

2 msk olivolja
2 finhackade gula lökar
2 burkar krossade tomater
1 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
2 msk tomatpuré
2-3 grovt rivna morötter
1 bit riven rotselleri
2 pressade vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
Svartpeppar
Basilika
Ev. salt

Fräs löken försiktigt under lock i oljan i en stor gryta. Tillsätt alla övriga ingredienser och låt röran småkoka utan lock i 3-4 timmar. Rör om och späd då och då med lite mera vatten så det inte blir för torrt.

Grönsaksbiffar
(4 pers.)
Trivsamt tycker jag det är att stå i köket och göra vegetariska biffar. Det är en hel del pyssel med grönsaker som ska rivas osv, så det är ingen dum idé att göra en dubbel eller till och med tredubbel omgång och frysa in en del. Sedan tar man fram så många som behövs. De är väldigt lätta att tina och värma i mikron, om man har en sådan. (Jag har en nu och använder den nästan aldrig. Jag har fått för mig att den drar massor med energi.) Men vad som är klart snajdigt att ha, det är en råkostkvarn, en så kallad mouli-julienne. Ett litet mekaniskt underverk som genom historien har sparat många fingertoppar från rivning och som inte ens behöver elektricitet för att göra sitt jobb. Några serveringsförslag: Med kokt potatis och svampsås. Med ris och currysås. I fullkornshamburgerbröd med rödlök, tomater, skivad ättiksgurka, isbergssallad och någon god dressing/sås. Och, förstås, i pitabröd med diverse salladsgrönsaker och starksåsn, som man kallar det i Norrland.

6-8 medelstora potatisar
3 morötter
2 palsternackor
1 liten zucchine
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
½ dl ströbröd
1 dl matlagningsgrädde
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Timjan
2 msk smör

Skala rotfrukterna. Riv dem och zucchinen på den grova sidan av ett rivjärn. Riv löken på den finare sidan. Blanda ihop allt utom smöret och låt smeten stå och svälla i 15-20 minuter. Smaka av om kryddningen är bra. Sedan är det dags att forma biffar och steka dem, och det kan man göra antingen i en stekpanna med lite smör (då blir biffarna lite mer knapriga) eller i ugnen i en smord form på 225° i ca 20-25 minuter.

Alternativ: Quornbiffar (görs på samma sätt plus en förpackning tinad quornfärs. Eventuellt kan man ta två ägg och lite mer grädde om det verkar bli för torrt. Veganer äter dock inte quorn eftersom äggvita ingår i produktionsprocessen.

Savoykåldolmar I
(Förrättsversion, kan göras som vegan. 4 pers.)
Savoykål är en läckerhet som man kan göra mycket av. Väldigt gott är att göra en klar grönsakssoppa och i allra sista minuten lägga ner några nävar strimlade savoykålblad och sedan bara koka ett par ögonblick så de behåller det mesta av sin krispighet. De här kåldolmarna hittade jag på som ett alternativ till våra husmanskostiga som jag inte alls gillar, fläskfärs, risgrynsgröt och sirap, hur gott är det egentligen?

12 savoykålblad (eller mer om de är små)
50 gr pinjenötter
1 röd paprika
2 dl kokt basmatiris
10-12 champinjoner
1 liten rödlök
10 svarta oliver utan kärnor
100 g gorgonzola (vegan: hoppa över eller ta tofu)
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Finhackad färsk salvia

Tomatbuljong:
3 dl grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré

Förväll kålbladen 3-4 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Hacka paprika, champinjoner och lök och fräs i olja. Skiva oliverna. Blanda allt och smaka av. Fördela fyllningen på kålbladen och smula gorgonzola över, vik ihop dem till dolmar och lägg dem i en ugnsform. Blanda buljong och tomatpuré och slå över. Grädda i ugn på 200° ca 15-20 minuter. Sallad och grovt bröd är jättegott till.

Savoykåldolmar II med parmesanrisotto och valnötsströssel (som huvudrätt)

När kåldolmarna ska serveras som varmrätt kan man göra dem utan ris och i stället servera en helt vanlig risotto till. Koka 3 dl arborioris i 6 dl grönsaksbuljong, späd med mera buljong allteftersom, tills det är som en gröt. Smaka av med lite svartpeppar och rör ner en smörklick och 1 dl riven parmesanost (nej, inte färdigriven i påse, på det viset blir man aldrig gift!)

6-8 små savoykålblad
1 liten zucchine
1 röd paprika
10-12 champinjoner
Lite strimlad purjolök
10 svarta oliver utan kärnor
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Finhackad färsk salvia

Tomatbuljong:
3 dl grönsaksbuljong
2 msk tomatpuré

Förväll kålbladen 3-4 minuter i lättsaltat vatten. Låt dem rinna av. Hacka paprika, champinjoner och purjolök och fräs i olja. Skiva oliverna. Blanda allt och smaka av. Fördela fyllningen på kålbladen, vik ihop dem till dolmar och lägg dem i en ugnsform. Blanda buljong och tomatpuré och slå över. Grädda i ugn på 200° ca 15-20 minuter.

Valnötsströssel:
1 msk hackade valnötter
1 msk ströbröd
1 msk skalade sesamfrön
1 tsk smör
En nypa salt

Bryn alltihop lätt under omrörning i en stekpanna och smaka av med salt.

Nässelsoppa
( Lagom till 2-3 pers.)
Vårsoppan framför alla andra! I skärgården där jag bor hittar man nästan aldrig nässlor, de hör till jordbrukslandskapet. De finaste nässlorna brukar växa nära vatten. Det här är min egen variant av denna klassiker, lite otraditionellt är det med lök och vitlök i men det är ju helt upp till var och en, jag gillar det i alla fall.

1 schalottenlök
1 msk smör
1 ½ liter späda nässelskott
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl grädde
1 dl créme fraiche
Svartpeppar
Ev. mera salt
4 kokta ägg i halvor

Finhacka schalottenlöken och fräs den i smöret. Rensa, skölj och hacka nässelskotten. Blanda alltsammans i en soppgryta och låt det koka 15-20 minuter. Kör några varv med stavmixern men inte så det blir helt puréat, det får gärna finnas lite bladkaraktär kvar i soppan. Lägg ett par ägghalvor i varje tallrik och servera med bröd, smör och ost.

Gul linssoppa med chapati
(Kan lätt göras som vegan. 2-3 pers.)

2 ½ dl röda linser eller puylinser
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 morötter i bitar
4-5 potatisar i bitar
1 grön paprika, hackad
1 liten zucchine i skivor
1 liter vatten
1 msk olivolja
1 liten burk créme fraiche (vegan: soja-eller havregrädde)
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk malen spiskummin
1 msk gurkmeja
1 tsk chilipeppar
Svartpeppar
Ev. salt
Färsk persilja

Fräs löken i olja. Tillsätt vatten, vitlök, kryddor och morötter och låt koka i 10 minuter. Tillsätt potatis och linser och koka i ytterligare 10 minuter. Tillsätt de övriga grönsakerna och créme fraiche, koka i 5 minuter, smaka av om mera salt behövs och klipp persilja över.

Som tillbehör, varför inte prova det mest lättgjorda av alla indiska måltidsbröd, chapati:

3 dl fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
Lagom mycket vatten

Gör en deg och låt den vila en halvtimme. Kavla ut till runda kakor och grädda dem på båda sidor i en ganska het stekpanna utan fett tills de får lite lätt färg och bubblor bildas. Man kan pensla dem med smält smör men det är lika gott utan.

Körvelsoppa
(2-3 pers.)
En god och värmande (fint på svala sommarkvällar) soppa med en väldigt speciell smak av lakrits. Det kan vara svårt att få tag på färsk trädgårdskörvel men den som har en bit jord kan ju dra upp några plantor (den trivs också i kruka bara denna är tillräckligt stor.) Och med det ökande utbudet av allehanda grönsaker i butikerna ökar ju också chansen att hitta denna växt. Det är en mycket lättskött kryddväxt och i rätt läge blir den yvig och hög som en buske och ger riklig skörd. Det är nästan mera en bladgrönsak än en kryddväxt även om den är mycket aromatisk. Smaken är ovanlig och gör sig ljuvligt bra i rätt sammanhang. Den körvel som man köper torkad i kryddburk är en annan sort, spansk körvel, och passar tyvärr inte alls till just det här.

1 liter sköljd och finhackad (eller klippt) färsk trädgårdskörvel
5-6 potatisar, skalade och skurna i bitar eller skivade
1 liter vatten
2 dl créme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
Svartpeppar
Ev. salt
Blanda ihop alla ingredienser i en stor soppgryta och koka 25-30 minuter utan lock.  Nu är potatisen rätt sönderkokt och om man vispar runt lite med t.ex. en trägaffel blir den som ett slags redning som gör soppan kraftig, fyllig och mycket trevlig att äta. Smaka av med salt och servera med varmt bröd, smör och god ost.

Bönsoppa Pavesi
(Vegan. 4 pers.)
Ett resematminne som jag har försökt att återskapa. I Italien fanns (finns?) en kedja av vägkrogar som hette Pavesi och där serverades en sådan här soppa och annan god och riktig mat, en markant skillnad mot våra egna vägkrogars industripannbiffar m.m.

3 dl stora vita bönor
1 gul lök
1 msk olivolja
Några skivade bladselleristjälkar
5-6 stora potatisar
2 morötter
1 burk passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 ½ liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
Basilika, gärna färsk
Svartpeppar
Cayennepeppar

Lägg bönorna i blöt över natten. Nästa dag kokar man dem i osaltat vatten (om man saltar i kokvattnet tar det en evighet att koka dem, ja, de blir bokstavligen inte klara) under lock i ca 1 timme, mer om det behövs. Hacka löken och fräs den i oljan. Skala potatis och morötter och skär dem i bitar. Skär sellerin i skivor. Lägg ner dem hos löken i grytan och tillsätt allt utom bönorna. Sedan får det koka i ca 20 minuter. Smaka av och tillsätt bönorna.

Le soupe de svampe avec une petite squette du cognac
(2 pers.)

1 liter färsk blandsvamp (det är kul om man hittar några trattformiga svampar, kantareller,
trattisar eller svart trumpetsvamp, då blir det alldeles extra gott)
1 liten schalottenlök, hackad
2 msk smör
2 msk konjak
1 msk japansk soja
2 ½ dl vispgrädde
2 ½ dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
Nymalen svartpeppar

Man fräser den hackade löken och den rensade, ansade och borstade svampen i smör. Svampen innehåller mycket vatten och det ska få svettas ut och koka bort så det kan bli lite stekyta. Sedan tillsätter man allt det övriga och det får koka i 10-15 minuter. Det doftar gott, eller hur! Smaka av om mera salt behövs. Och så äter man denna fina soppa med bröd (gärna surdegsbröd) och en god ost. Det är ingen dum idé att lägga en sked créme fraiche i varje skål.